Penyesalan yang tiada guna.

Kewujudan teknologi canggih dalam aspek penyimpanan data dan penulisan  dokumen penting menjadi semakin mudah dan masa dapat dijimatkan kerana semuanya kita sematkan di telefon pintar dan komputer.

Walaupun  pelbagai pilihan aplikasi terbukti 100% dapat memudahkan urusan harian. Masih lagi mempunyai kekurangan yang mungkin mengecewakan pengguna untuk penyimpanan maklumat dan data.

Ada kajian menunjukkan bahawa pengguna komputer dan gadget aplikasi  kehilangan lebih banyak maklumat penting akibat kecuaian.

20 peratus syarikat yang mengamalkan keselamatan melayari .

WEBROOT
Mendapati 20 peratus juga daripada pengguna komputer tidak pernah membuat DATA SIMPANAN sokongan di komputer yang akan menyebabkan masalah kehilangan fail  penting  .

HAMPIR 43%  pengguna komputer menghadapi masalah kehilangan data penting di komputer dan lebih 46 JUTA ORANG KEHILANGAN FAIL di komputer pada tahun 2007.

Hanya 6% pengguna komputer mengamalkan sistem menyimpan data peribadi setiap hari.

Remaja suka memuat turun dan tidak mengambil tahu keselamatan gadget mereka daripada menyimpan fail penting .

Selalunya fail hilang begitu saja kerana kecuaian atau masalah teknikal kerana terputus bekalan elektrik. .lain-lain fail yang sedang disiapkanm semuanya hilang kerana tiada ‘Autosave’ tidak berfungsi dan kerja yang hampir siap hilang dalam satu saat Contohnya aplikasi Microsoft Word atau Adobe Photoshop.

Jika kerap mengalami masalah teknikal amalkan sistem ‘save’ setiap 5 atau 10 minit dalam aplikasi itu .
———;————————————————–;———–
Komputer atau gadget selalu diserang virus.

Iklan